Cutremurul din Haiti si ajutorul international

Tot sa fi trecut ceva timp de cand a venit beleaua peste aia din Haiti. Cutremur de vreo 7 grade, 3 milioane de afectati, se vorbeste de 200.000 de morti, foamete, dezastru, iti imaginezi tu cam ce-i pe acolo. Se vorbeste chiar de cel mai mare dezastru din istoria ONU. Si cu toate astea, ajutoarele intarzie sa apara. Cele care au ajuns sunt prea putine si proaste. Bataie de joc, sa le dai alora batoane energizante. Du-le mai nene apa nu batoane fitness.

Dar nu despre asta vroiam sa spun. Nenumarate tari au trimis echipe sa-i dezgroape pe aia [romanii s-au abtinut]. SUA au trimis 5000 de soldati. Iar Natiunile Unite 3000 [potrivit BBC]. Asta pana acum. Haitienii astia sunt vreo 8 milioane de toti, din care 200.000 morti si 3 milioane fara casa, mancare si apa. Deci ca si morti. N-au armata iar politia e la pamant dupa cutremur. La propriu. Practic sunt sub ocupatie straina, 8000 de soldati din cele mai puternice armate, chiar fac diferenta. Si aici vine intrebarea. Ce interese pot avea americanii in Haiti?

Pai sa le luam pe rand.
Tot mai multe voci spun ca ar fi rezerve de petrol in subteran, iar americanii,dupa cum stim toti,traiesc cu titei. Cum nu sunt dovezi clare, n-am sa insist, avand in vedere ca Haiti totusi are teritoriul pe o insula.
Un alt motiv ar fi vecinul, Republica Dominicana. Nu se stie nicio data cand se trezesc si astia si e bine sa ai o mica armata langa ei. Sau poate ii loveste vreun cutremur fix in capitala si pe ei. Nu se stie...

Si, poate cel mai important, o grozavie de bani vor veni acum spre Haiti pentru reconstructii. Si se vorbeste deja de miliarde de dolari.Si cum sa lasi o suma asa mare de bani nesupravegheata, la indemana oricarei companii? Americanii au preluat deja controlul aeroportului, in conditiile in care portul este inpracticabil. Si uite asa, se strang bani, americanii isi trimit firmele, banii se reintorc la ei si uite asa ies SUA din criza. Bush si Clinton au creat un fond pentru donatii. Intrebati de oameni cum pot dona paturi si alte bunuri, astia doi au spus: "Donati bani, nu bunuri".

Cu alte cuvinte, oamenii doneaza, Bechtell construieste, SUA castiga. Pentru ei totul e business. Chiar si o catastrofa ca cea din Haiti.

In alta ordine de idei, astia au innebunit cu flacara violet? La dracu, chiar toti poarta cate ceva violet pe ei? Pavel Corut, unde esti dom'le sa ne luminezi putin cum sta treaba?

POZA

4 pareri:

KillMe said...

Eu as fi bucuros daca aia s-ar apuca sa isi refaca economia pe spatele haitienilor. Dar nu cred ca s-ar intampla asa ceva, pentru ca oamenii aia chiar erau SARACI. Deci nu au de unde sa suga bani pentru case si drumuri, ca doar nu are ONU resurse sa recladeasca o tara. Dar poate ca americanii au declansat cutremurul.....
Iar Pavel Corut a fost astazi la Happy Hour :)

Teo said...

Banii nu sunt de la ei. Bani vin din ajutoare, donatii, fondurii, intelegi tu miscarea.

Anonymous said...

De ce e asa greu de acceptat ca pot exista si fapte bune care sa nu aiba niciun motiv ascuns?

Teo said...

Anonim, iti recomand "Confesiunile unui asasin economic" de John Perkins.

Si pe urma mai vorbim de fapte bune. Esti inca mic/mica.